Dave Matthews Band

Tänään haluan jakaa kanssanne artistin nimeltä Dave Matthews. Hänen jazzahtavaa akustistisvoittoista rockia soittava yhtyeensä Dave Matthews Band on kotimaassaan Amerikassa erittäin suosittu, mutta harmiksi kylläkin Suomessa vähemmän tunnettu. Tähän mieheen ja hänen bändiinsä kannattaa tutustua, alla vähän enemmän tietoa heistä.

Bändin keulamies eli Dave Matthews syntyi vuonna 1967 Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa ja muutti Amerikkaan pysyvästi vuonna 1986. Matthews päätyi asumaan Charlottesvillen kaupunkiin Virginiaan ja tuli heti osaksi kaupungin aktiivista musiikkiyhteisöä samalla kun työskenteli baarimikkona Miller’s -nimisen baarin tiskin takana. Vuonna 1991 hän sai idean perustaa ikioman bändin ja nauhoitti muutaman jo kirjoittamansa kappapeen. Saadakseen kappaleisiin eloa, hän pyysi avukseen jazz-muusikoita Charlottesvillen musiikkipiireistä, ja näin Carter Beauford liittyi bändiin rumpaliksi ja Stefan Lessard basistiksi. Lessard oli liittyessään vasta 16-vuotias musiikin opiskelija, ja hänen opiskelunsa jäivätkin bändin menestyksen myötä kesken. Saksofonisti LeRoi Moore oli myös alusta alkaen osa bändiä, mutta valitettavasti menehtyi mönkijäonnettomuudessa vuonna 2008. Jeff Coffin on tämän jälkeen korvannut Mooren yhtyeessä. Viulisti Boyd Tinsley liittyi yhtyeeseen viimeisenä, vuonna 2012.

dave matthews

Bändin kaksi ensimmäistä albumia olivat omakustanteisia, nimiltään ‘Remember Two Things’ ja ‘Recently’. Studioalbumejakin Dave Matthews Bandilla on kertynyt vuosien 1994 ja 2012 välillä jo 8 kappaletta. Yhtye on myös julkaissut lukuisia konserttitaltiointeja ja yhden kokoelma-albumin. Yhtye alkoi kerätä julkisuutta pikku hiljaa ensimmäisen studioalbuminsa ’Under the table and dreaming’ kappaleiden ’Satellite’ ja ’Ants Marching’ myötä. Vuoteen 1997 yhtye oli jo tunnettu ympäri Yhdysvaltoja ja melkeinpä jo ympäri maailmaa. Suosionsa huipulle yhtyettä auttoi heidän peräänantamaton keikkailunsa, ja bändin fanit rakastavatkin Dave Matthews Bandin energiaa lavalla. Bändin jäsenet saattavat jammailla lavalla minuuttikausia, ja melkeinpä jokainen live-esiintyminen on erilainen. Musiikki ja siitä huokuva energia on käsinkosketeltavaa ja saa kuuntelijansa hyvin iloiseksi.

dave matthews2

Dave Matthews keikkailee välillä myös yksin, ystävänsä muusikko Tim Reynoldsin kanssa, taikka Dave Matthews & Friends -nimisen kokoonpanon kanssa. Hänet löytää keikoilta vuoden kahden välein Euroopan suurimmista kaupungeista, esimerkiksi keväällä 2017 vuorossa on taas Euroopan kiertue, joka käsittää mm. Lontoon, Dublinin, Berliinin, Lissabonin, Kööpenhaminan ja Milanon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *