John Lennon – rauhan lähettiläs

john lennon1234

John Lennon syntyi 9.10.1940 Englannissa ja hänet tunnetaan ensisijaisesti kuulumisestaan legendaariseen Beatles yhtyeeseen, sekä siitä että hän jaksoi väsymättä puolustaa maailmanrauhaa!

John Lennon ja Paul McCartney olivatkin yhdessä Beatlesin kantavat voimat. Suosiota Beatlesilla olisi varmaan kestänyt kauemminkin, mutta vuonna 1970 John Lennon päätti aloittaa soolouran. Soolourasta tuli menetyksekäs ja se tuotti Beatlesin lailla lukuisia klassikoiksi muodostuneita hittejä.

John Lennon oli jo nuorena taiteellisesti lahjakas ja sekä vanhemmat että opettajat huomasivat kyvyt piirtämiseen aikaisin. Muuten John ei kuitenkaan ollut lapsi sieltä helpoimmasta päästä ja hän aiheuttikin usein erimielisyyksiä halullaan määrätä asioista.

1960-luvulla monien taiteellisten kokemusten jälkeen, John halusi todella panostaa uraansa. Vuonna 1962 Brian Epstein palkattiin Beatlesin manageriksi ja asiat alkoivat rullata eteenpäin vauhdikkaasti. Kuitenkin jo kolmen supersuositun vuoden jälkeen John alkoi kyllästyä suursuosioon. John onkin kertonut myöhemmissä haastatteluissaan että kun suosio nousi äärimmäisyyksiin ja fanien huuto peitti alleen jopa soiton, muusikko hänen sisällään kuoli hetkellisesti.

Nämä oilivatkin aikoja jolloin Lennonin musiikissa tapahtui selkeä käänne ja musiikki muuttui huomattavan paljon hekilökohtaisemmaksi sekä sanoituksiltaan että säveleltään. Nyt kappaleet eivät enää käsitelleet välttämättä vain iloisia asioita. Tämä ajanjakso tuotti mm. kappaleet I am A Loser ja Help, joiden John on myöhemmin kertonut kuvaavan hänen omaa elämäänsä tuona kyseisenä aikana.

Vuonna 1966 marraskuun 11.päivä Johnin elämä muuttui peruuttamattomasti hänen päättäessään mennä katsomaan Avantgarde esitystä. Tämä taiteilija oli nimeltään Yoko Ono ja hänet historia tunteekin John Lennonin elämänkumppanina.

Tämän jälkeen John ja Yoko olivat erottomattomat ja tämä aiheuttikin runsaasti erimielisyyksiä Beatlesin sisällä. Pikkuhiljaa Jonh alkoi kokea Beatles imagon itselleen liian ahtaaksi ja alkoi pyrkiä ulos siitä. Viimein vuonna 1970 John ilmoitti eroavansa Beatlesista.

Tämän jälkeen John ja Yoko tekivät yhdessä musiikkia ja muita taiteellisia projekteja. Yhteinen lapsi heille syntyi vuonna 1975 ja tämän jälkeen John viettikin viisi rauhaisaa vuotta keskittyen vain perheeseensä. Johnilla oli lapsi jo aiemmin päättyneestä avioliitostaan Cynthia Lennonin kanssa.

Pian kuitenkin John alkoi haikailla takaisin lavoille ja päätti jatkaa muusikon uraansa. Vuonna 1980 Lennon julkaisi comeback albuminsa, nimeltään Double Fantasy. Tämä levy koostui puoleksi Johnin ja puoleksi Yokon tekemistä kappaleista ja saikin varsin positiivisen vastaanoton.

Vuonna 1980 kaikki kuitenkin muuttui, eikä tällä kertaa hyvällä tavalla.

John oli saapumassa levytysstudiolta kotiinsa Dakota rakennukseen New Yorkissa, kun häiriintynyt ihailija Mark Chapman ampui Lennonia yhteensä viisi kertaa.

John kuoli samana päivänä sairaalassa verenhukkaan. Tämä oli yhden aikakauden loppu.

John jätti kuitenkin historiaan oman vahvan kädenjälkensä ja aina kun esimerkiksi Imagine tai War is Over (Happy Xmas) soi radiossa, tuntuu että John hymyilee tuolla jossakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *