Musiikki, sekä internet. Mielenkiintoinen parivaljakko.

Musiikin lataaminen internetistä on räjähdysmäisesti kasvanut viime vuosikymmenillä. Musiikinjakopalvelu Napsterhan oli tunnettu tästä, mutta on sittemmin suljettu sen laittomuuden vuoksi. Nykypäivänä onkin erittäin vaikeaa pitää kirjaa siitä, että saavatko artistit heille kuuluvia maksujaan. Tämä on todellakin kaksiteräinen miekka, sillä molemmin puolin löytyy niin hyvää, kuin pahaakin sanottavaa.

Yksi HYVÄ esimerkki on iTunes. Vaikka se on Applen omistama, eikä monet tästä tykkää, iTunes edesauttaa artistien mahdollisuuksia menestykseen. iTUnesista lataamasi biisit ovat siis maksullisia, joten artistit saavat myös osansa näistä. Sopimusten yksityiskohtia ei tietysti ole julkisuuteen asti paisuteltu, mutta aloittelevat artistit varsinkin saavat kovin helposti mainetta niitettyä juuri iTunesin kautta. Yksi, ehkä jopa iTunesin suurin kilpailija on Spotify. Spotify on siitä näppärä, että pystyt kuuntelemaan sitä lähes missä tahansa, milloin tahansa, riippumatta siitä, onko sinulla edes internettiä käytössäsi. Spotify soittaa biisit sinulle suoraan netistä, sekä sen säätömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Spotifyn listoilta löytyy kaikki parhaimmat, uusimmat, vanhimmat, sekä hieman erikoisemmatkin biisit, joten et varmasti tule törmäämään tilanteeseen, missä lempibändiäsi ei listoilta löydy! Spotify maksaa n. 10€ kuussa, jonka hinnalla saat kuunneltua siis ”Spotify Premium” asiakkaana musiikkia rajattomasti. Mikäli käytössäsi on ilmainen testiversio, saat kuunnella vain tietyn määrän tunteja viikossa, sekä biisien välillä tulevia mainoksia ei pysty skippaamaan.

Nämä ovat siis täysin laillisia musiikinjakopalveluita, sillä artistit ovat näihin suostumuksensa antaneet. Yksi hauska esimerkikki tästä muuten on AC/DC. Ehdeimmekin jo mainita että kaikki biisit löytyvät spotifysta, mutta esimerkiksi AC/DC:n biisejä ei oikein tahdo löytyä. Covereita tietysti on, mutta AC/DC:n esittäminä ei! Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että bändi ei ole antanut lupaa tähän toimintaan. Valitettavasti Spotify joutuu tuota sopimusta kunnioittamaan, eivätkä he voi AC/DC:n biisejä palveluunsa ladata.

Kun puhutaan laittomista musiikkipalveluista, monet eivät varmaan edes nykypäivänä osaa nimetä näistä yhtään. Johtuu nimittäin siitä, ettei näitä varsinaisesti ole enään olemassa! Musiikkia saa kyllä ilmaiseksi netistä, mutta tässä kohtaa joudut käyttämään ns. Torrent-menetelmää. Eli joudut ikäänkuin lataamaan nämä biisit käyttämällä erillistä ohjelmaa, jonka jälkeen voit siirtää nämä MP3:llesi. Emme tietysti tässä ala näitä nimeämään, koska emme halua kannustaa rikolliseen toimintaan. Vaikka se kuulostaa hassulta, tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin lataaminen, sekä levittäminen on kielletty. Tästä ei kuitenkaan montaa esimerkkitapausta ole, mutta kovasti viranomaiset tätä yrittävät kitkeä. Homma sinällään on täysin mahdoton suuremmassa mittakaavassa toteuttaa, mutta varmasti näitä isompia tekijöitä saadaan kiinni, mikäli viranomaiset jaksavat tähän panostaa resursseja.

Nykyteknologialla on nimittäin todella helppo piiloutua erilaisten IP-osotteiden taakse, pystyttää uusia servereitä, jne jne. Tämä edesauttakaakin ns. kyber-rikollisten toimintaa, eivätkä heitä oikeuden eteen kovin usein saada. Muistathan siis, että tälläisen materiaalinen levittämien, sekä lataaminen on kielletty, joten emme missään nimessä suosittele tätä. Jos joku kysyy että mitä pitäisi sitten vaihtoehtoisesti suositella, niin vastaamme tässä kohtaa aina, että Spotify. Kuten kävimmekin jo hieman läpi, Spotify on todella hyvä palvelu, joka toimii niin älypuhelimessasi, kuin tietokoneellasikin. Lisää spotifysta voit lukea vaikkapa osoitteesta www.spotify.com

Mikäli olet kiinnostunut musiikkibisneksestä, otathan meihin suoraan yhteyttä alla olevan kommenttikentän kautta. Olemme yhteydessä kaikkiin yhteystietonsa jättäneisiin n. 2 viikon kuluessa. Mikäli sinulla tulee lisäkysymyksiä artikkeliin liittyen, voit myös jättää huolesi/kehusi suoraan alla olevaan laatikkoon.

Toivotamme sinulle mukavaa päivän jatkoa, sekä rauhallista joulun odotusta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *