Populaarimusiikin historia Suomessa

dingo

 

Tänään keskitymme hieman menneeseen aikaan, nimittäin suomalaisen musiikin historiaan! Monet, etenkin nuoremmista lukijoistamme, ovat varmasti pohtineet, millaista musiikki oli muutama kymmentä vuotta sitten, Suomessa? Nyt sukellamme menneiden vuosien syövereihin, tutustumaan suomalaiseen musiikkimaailmaan. Keskitymme tekstissämme 60-, 70-, ja 80-luvun Suomeen.

Suomalaisen musiikin 60-luku

60-luvulla musiikki oli Suomessa muutoskohdassa. Tango, ja iskelmä oli edelleen suosittua, mutta etenkin simppeli rock-musiikki nousi pinnalle, The Beatlesin, sekä The Rolling Stones -yhtyeiden vaikutuksesta. Myös suomalaisia rock-bändejä syntyi. Usein ulkomaisia musiikkikappaleita käännettiin suomen kielelle, ja joku suomalaisista artisteista, esitti niistä omat versionsa.

Tunnettuja suomalaisia artisteja 60-luvulla olivat:

70-luvun musiikkia

70-luvun alkupuolella käännösten tekeminen jatkui, mutta loppua kohden suositummaksi tuli ulkomaalaisten käännösten sijaan, suomalainen rock-musiikki. Suomenkieliset sanoitukset antoivat musiikille uuden merkityksen, ja suomen kielestä tuli tärkeä osa rock-yhtyeiden imagoa, Suomessa. Sanoituksissa kuvattiin aiempaa enemmän henkilökohtaisia tunteita ja tilanteita, ja suomalainen melankolisuus alkoi näkymään kappaleissa.

Tunnettuja suomalaisia artisteja 70-luvulla olivat:

80-luku Suomen musiikkimaailmassa

80-luvun alussa elettiin Suomessa iskelmän kulta-aikaa, ja sitä syntyi jopa liikaa. Ihmiset alkoivat olla kyllästyneitä iskelmään, ja alkoi syntyä enemmän kevyttä pop-musiikkia, joka 80-luvun lopulla muuttui raskaammaksim kun metallimusiikki saapui Suomeen Yhdysvalloista. 80-luku oli merkittävää aikaa suomalaiselle musiikille, sillä monet silloin syntyneistä kappaleista, ovat yhä radiosoitossa. Kappaleiden sanoituksiin tuli mukaan paljon huumoria, jotta veistettiin niin asiasta kuin toisesta. Jos 70-luku oli hieman vaisumpaa, lämmittelyn aikaa, 80-luvun Suomessa tehtiin hittejä, senkin edestä!

Tunnettuja suomalaisia artisteja 80-luvulla olivat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *